Hypotheek voor een nieuwbouwwoning

De meeste nieuwbouwwoningen zijn erg duurzaam. De gemiddelde nieuwbouwwoning is goed geïsoleerd, heeft een zuinige ketel en is voorzien van hoogwaardig dubbelglas. Koop je een nieuwbouwhuis, dan hoef je je geen zorgen te maken over hoge energierekeningen.

Toch kun je ervoor kiezen om jouw nieuwbouwwoning nog duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te leggen, een warmtepomp aan te schaffen of een zonneboiler te kopen. Wil jij jouw droomhuis dolgraag op en top duurzaam maken, maar heb je geen idee hoe je dit moet betalen? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over het verduurzamen van een nieuwbouwwoning en het financieren van deze energiebesparende maatregelen.

Waarom een nieuwbouwwoning verduurzamen?

Woon je in een nieuwbouwhuis, dan heb je over het algemeen een lagere energierekening dan iemand die in een oud huis woont. Dit komt omdat nieuwbouwwoningen duurzaam zijn. De woningen hebben vrijwel altijd een goed energielabel.

Toch kun je ervoor kiezen om jouw nieuwbouwwoning te verduurzamen. Niet alleen om het milieu te beschermen, maar ook zeker om je energie nog verder te verlagen. Investeer je in zonnepanelen, een warmtepomp en/of een zonneboiler, dan voorzie je grotendeels in je eigen energiebehoefte. Dit betekent dat jouw vaste lasten flink naar beneden gaan. De duurzame investering in je nieuwbouwhuis verdien je dan ook altijd terug.

Financieren in de hypotheek

Sommige mensen zijn erg goed in sparen. Zij hebben voldoende geld op de spaarrekening om een of meerdere energiebesparende maatregelen te bekostigen. Hoor jij niet bij deze groep? Dan kun je jouw nieuwbouwhuis alsnog verduurzamen. Je kunt de financiering namelijk ook meenemen in je hypotheek.

Als je een huis koopt, kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Er is echter een uitzondering op deze regel. Kun je aantonen dat je jouw huis duurzamer wil maken, dan wordt het maximale hypotheekbedrag namelijk verhoogd. Nu kun je niet maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen, maar 106 procent. Dit betekent dat er duizenden euro’s vrijkomen voor het verduurzamen van je huis.

Let op: je krijgt niet zomaar een hogere hypotheek. Alleen als je kunt aantonen dat je deze hogere vaste lasten kunt dragen, kan jouw hypotheek verhoogd worden. Er vindt dan ook altijd een inkomenstoetsing plaats als je een hogere hypotheek af wil sluiten voor je nieuwbouwwoning.

Een rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een mooie nieuwbouwwoning gezien met een waarde van 350.000 euro. Maak je dit huis niet duurzamer, dan kun je maximaal 350.000 euro lenen bij de bank. Kun je wel aantonen dat je jouw droomhuis duurzamer wil maken? Dan krijg je een hypotheek van maximaal 106 procent, ofwel 371.000 euro. Dit betekent dat er 21.000 euro vrijkomt voor het verduurzamen van je huis.

Let op: van dit geld moet je ook andere kosten betalen, zoals overdrachtsbelasting, de notariskosten en de kosten voor het afsluiten van je hypotheek. Je kunt dus niet precies 21.000 euro in het verduurzamen van je huis steken, maar wel een aanzienlijk deel van dit bedrag.

Subsidies en leningen

Maak je jouw nieuwbouwwoning duurzamer, dan kun je hier subsidie voor krijgen. In de Energiesubsidiewijzer kun je zien of jij recht hebt op een financiële tegemoetkoming van de overheid. Wij raden je zeker aan de Energiesubsidiewijzer even te checken, zodat je geen geld misloopt.

Daarnaast kun je ook een lening afsluiten om de energiebesparende maatregelen van jouw nieuwbouwwoning te bekostigen. Hierbij heb je de keuze uit meerdere leningen, waaronder de regionale duurzaamheidslening en de energiebespaarlening. Ook GreenLoans biedt meerdere leningen aan om jouw huis energiezuiniger te maken. Met een lening van GreenLoans kun je zonnepanelen plaatsen, maar ook een zonneboiler, een warmtepomp of een windturbine bekostigen. Op de website van GreenLoans kun je hier meer over lezen.

Laat je adviseren

Wil je jouw nieuwbouwhuis duurzamer maken, maar weet je niet zo goed hoe? Laat je dan adviseren door een expert. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur en je komt er al snel achter welke financieringsmogelijkheid het beste bij jou past. En wil je jouw hypotheek verhogen? Dan kan de hypotheekadviseur samen met jou berekenen of dit financieel mogelijk is.

Tell a Friend

Lekker dineren?
...Tell a Friend!

Help een vriend, kennis of
familielid met het besparen
op zijn of haar financiële
lasten en ontvang zelf een cadeaubon.

Iemand aandragen?
 
#wijleverenmooiwerk met designenmedia.nl